PL | EN |

WARSZTATY KULINARNE

 

 Pierniki - polski specjał smaku


W Polsce już w XII wieku wyrabiano ciasto z miodem.
200 lat później przyprawiono je ostrymi, wonnymi korzeniami:
pieprzem, goździkami, imbirem i cynamonem.
To były już prawdziwe pierniki. Pieczono je na szczególne uroczystości,
także dla zdrowia. W XV wieku spopularyzowano produkcję piernika, a takie miasta jak Gdańsk, Toruń i Kraków zasłynęły z ich wybornego smaku.
Ciasto zarabiano 20 lat wcześniej, aby długo leżakowało i przeszło aromatem.
Utrwalił się też piękny zwyczaj, gdy we dworze urodziła się dziewczynka,
przed jej chrzcinami wyrabiano beczułkę ciasta piernikowego, z którego na weselne przyjęcie wypiekano wyborne pierniki.
Goście wiwatowali na cześć nowożeńców, wznosząc triumfalne toasty
miodem pitnym - narodowym polskim trunkiem.
W XVII i XVIII wieku pierniki zdobyły najwyższe uznanie. Pieczono nie tylko dla smaku
i zdrowia, lecz także dla zabawy. Rzeźbiono w drewnianych formach najrozmaitsze
sceny z życia. Przedstawiano m.in. królów, rycerzy i książęce karety, ale najważniejsze były serca – wyraz miłości, zalotów i uwielbienia.
Pierniki, czasami prawdziwe dzieła sztuki były, również prezentami
dla koronowanych głów. Często złocono je 24-karatowym złotem,
nie tylko dla powagi prezentu, lecz także dla zdrowia.
Pierniki utożsamiano z lepszym czasem. 

Warsztaty piernikowe

Dla przybliżenia tej niezwykłej piernikowej tajemnicy Restauracja Pod Aniołami od wielu lat zaprasza naszych Gości na ,,naukę’’ przyrządzania średniowiecznych piernikowych delicji.
Na stołach wyeksponowane są: lniane woreczki z mąką żytnią, razową i pszenną.
W słojach ,,pierne’’ korzenie: goździki, cynamon, gałka muszkatołowa, korzeń imbiru,
skórka pomarańczowa, orzechy i migdały. W butelkach spirytus, koniak, rum, a także beczułka miodu winnego do ciasta lub kieliszka dla dobrego humoru Gości.
Ze szczególną, należytą uwagą prezentujemy płatki czystego 24-karatowego złota, które łagodzi ,,wszelkie wewnętrzne perturbacje’ i oczyszcza organizm’.
Zdobienie pierników dukatowym złotem wyrażało zawsze najwyższy zachwyt i uznanie,

a zatem:

1) do przygotowanego wcześniej piernikowego ciasta załączamy
    tajemny staropolski przepis, zmodyfikowany w Restauracji Pod Aniołami
2) wraz z Gośćmi rozwałkujemy ciasto, lub wypełniamy drewniane formy
3) wykrawamy ręcznie nożem, lub z metalowych form kontury pierników
4) przyozdabiamy orzechami, daktylami, lub rodzynkami
5) wypiekamy w piecu
6) dekorujemy według cukierniczej sztuki, lub złocimy 24-karatowymi płatkami złota
    jak nakazywała tradycja
7) zrobione pierniki przez naszych Gości pakujemy wraz z certyfikatem odbycia
    piernikowej ,,nauki’’ w Restauracji Pod Aniołami
8) pierniki przez wiele miesięcy (bez żadnych konserwantów!) są aromatyczne
    i pyszne w smaku – cud średniowiecznej tajemnicy. Zawieszone na choinkę podkreślają
    staropolską atmosferę świąt Bożego Narodzenia.

Koszt pokazu, degustacji i kieliszek winnego miodu z beczki 96 zł/osoba
Dodatkowy koszt za obsługę 300,00 zł (dwóch kucharzy)

Warsztaty kulinarne organizowane są dla minimum 12 osób
w godzinach od 10.00 do 12.00 (od poniedziałku do piatku).
 







Pierogi przyrządzane w Polsce od wieków należą do najlepszych dań polskiej kuchni.

Były już znane w XIII wieku.
W lasach zbierano leśne owoce i grzyby na farsz do pierogów.
Z uwagi na smak i prostotę szybko znalazły uznanie także w mieszczańskim domach, klasztorach i karczmach. Potem wprowadzono je do szlacheckich dworów
ceniąc ich różnorodność i smak.
Kucharzom przybywało fantazji i pierogi lepiono już nie tylko z owocami,
ale także z jarzynami, grzybami, mięsem i rybami w najróżniejszych kompozycjach.
W XVII wieku zachwycili się nimi polscy ziemianie, potem dwór carski w Petersburgu.
Jako rarytas pierogi przyjęli francuscy smakosze w Paryżu.
Trafiały na najelegantsze stoły w Europie.
Pierogi to najbardziej popularne polskie danie,
którego nigdy nie może brakować w święta Bożego Narodzenia.
Trzeba jedynie włożyć w nie odrobinę serca i fantazji,
a będą smakowite i zachwycą wszystkich.

W 2003 roku Restauracja Pod Aniołami zorganizowała
pierwszy Polski Festiwal Pierogów w Krakowie, który trwa do dziś.
Ufundowała dwie corocznie przechodne nagrody dla nowych zwycięzców.
Są to rzeźby Eugeniusza Zegadły: Król Kazimierz Wielki, założyciel murowanego Krakowa
i św. Jacek z pierogami, patron smakoszy.


Warsztaty kulinarne dla Smakoszy, czyli nauka gotowania pierogów.

Restauracja Pod Aniołami została wielokrotnie wyróżniana za doskonałe pierogi.
Na wcześniejsze zamówienie organizujemy naukę lepienia pierogów
wraz z degustacją.

W ofercie :
pierogi z sezonowymi owocami
pierogi ,,ruskie’’ z serem i ziemniakami
pierogi z kapustą i grzybami
pierogi z mięsem

Do degustacji podajemy (w filiżance) staropolski barszcz czerwony
lub żurek popularny od XVI wieku,
a dla ,,animuszu’’ czyli dodania większej odwagi i fantazji,
kieliszek musującego wina gruzińskiego.

Na zakończenie pokazu wręczamy ,,certyfikat ukończenia kursu lepienia pierogów’’,
oraz siedem przepisów na każdy dzień tygodnia, na najlepsze polskie pierogi.



Koszt pokazu i degustacji: 96 zł/osoba 
Dodatkowy koszt za obsługę 300,00 zł (dwóch kucharzy)

  Warsztaty kulinarne organizowane są dla minimum 12 osób 
w godzinach od 10.00 do 12.00 (od poniedziałku do piątku).