PL | EN |

SZEF KUCHNI POLECA

 

SZEF KUCHNI POLECA


Carpaccio z półgęska – staropolski specjał z wędzonej piersi gęsiej
ze skórką, podane z żurawiną, marynowaną gruszką i śliwką macerowaną w alkoholu, która smaku dodaje

„Deska wędlin” – różne wykwintne wędliny staropolskie z Nowej Wsi Szlacheckiej, tradycyjnie zimnym dymem wędzone, podane z domowym chrzanem, śliwami w occie i marynowanymi grzybami

Nasz wyborny pasztet szlachecki, podany z żurawiną, marynowaną gruszką i domowym chrzanem

Nasze słynne pierogi w wielu smakach: z sarniną, z wielu mięs, z kapustą i grzybami, z szpinakiem i bryndzą oraz ruskie, zrumienione na maśle z cebulką; znany przysmak dworów polskich

Zupa grzybowa na gorczańskich prawdziwkach, podana z łazankami

Stek z dzika w jałowcowej zaprawie myśliwskim zwyczajem pieczony na ruszcie w ogniu drzewa bukowego, podany z sosem jałowcowym i czerwoną kapustą z rodzynkami na winie

Filet z kaczki z jabłkami w majeranku, podany z żurawiną i czerwoną kapustą z rodzynkami na winie

Polędwica wołowa z sosem kaparowo - rozmarynowym na oliwie, podana z grillowaną cukinią

Jeleń marynowany w ziołach z sosem demi-glace ze świeżym rozmarynem, podany z prawdziwkami i zrumienionymi kopytkami

Górski pstrąg „po pastersku” (bez ości) marynowany w ziołach, pieczony w ogniu na ruszcie, podany z chrzanem, pieczonym jabłkiem z brusznicą, wedle wagi

Wszystkie dania z grilla podane są z grillowanym ziemniakiem z masłem i koperkiem

Nasza słynna szarlotka firmowa z cynamonem, podana na ciepło z lodami waniliowymi i ajerkoniakiem

Malinowy mazurek na kruchym cieście w płatkach migdałowych