PL | EN |

AKTUALNOŚCI

CZWARTEK, 4 MAJA 2017

OFF CAMERA W KRAKOWIE

 Cieszymy się, że możemy gościć tak wielu świetnych aktorów i miłośników dobrego kina.
PIĄTEK, 14 KWIETNIA 2017

TRADYCYJNE ŚWIĘCENIE POKARMÓW

 Restauracja Pod Aniołami zaprasza na tradycyjne święcenie pokarmów
przez Jego Ekscelencję Księdza Arcybiskupa Marka Jędraszewskiego Metropolitę Krakowskiego
z udziałem
Prezydenta Stołecznego Królewskiego Miasta Krakowa Jacka Majchrowskiego
o godzinie 13.00 na Rynku Głównym przy Kościele Mariackim.



ŚRODA, 12 KWIETNIA 2017

WIELKANOC

  Życzymy pysznych i radosnych Świąt Wielkanocnych!



Restauracja otwarta jest we wszystkie dni świąteczne od 13.00 do 24.00.
Sugerujemy wcześniejszą rezerwację tel. 012/4213999
SOBOTA, 1 KWIETNIA 2017

KIERMASZ WIELKANOCNY

Aby Święta Wielkanocne były radosne i smakowite
jak co roku przygotowujemy dla Państwa
świąteczne specjały według polskiej tradycji

Polecamy:

Pasztety i wędliny:
• świąteczny pasztet z trzech rodzajów mięs 62,00zł/kg
• pasztet z zająca 135,00zł/kg
• półgęsek – wędzona pierś gęsia ze skórką 75,00zł/kg
• staropolskie wędliny lisieckie zimnym dymem wędzone:
- baleron 49,00zł/kg
- kiełbasa lisiecka 49,00zł/kg
- schab lisiecki 56,00zł/kg
- polędwica lisiecka 56,00zł/kg
- szynka lisiecka 49,00zł/kg
- kabanos ściejowicki 38,50zł/kg
a także
• żurek góralski 0,9l 38,00zł/szt
• śledzie po polsku z cebulką i jabłkiem (2 porcje) 21,50zł/opak
• sos cumberland 0,3l 24,50zł/szt
• chrzan domowy 0,3l 21,00zł/szt
• smalec staropolski 0,3l 18,00zł/szt
• żurawina 0,3l 35,00zł/szt

Nasze słynne słodkości:
• wspaniałe mazurki:
- z wiśniami 49,00zł/szt
- z morelami 49,00zł/szt
- ze śliwami 49,00zł/szt
- z kajmakiem 62,00zł/szt
• sernik krakowski z bakaliami 110,00zł/szt
• szarlotka z dawnego przepisu 110,00zł/szt
• babki drożdżowe 48,00zł/szt

ponadto:
• chleb razowy mały 4,50zł/szt
• bułka kukiełka 3,50zł/szt

Przyjmujemy zamówienia do wtorku 11 kwietnia 2017.
tel. 012/421-39-99 wew.23
e-mail: restauracja@podaniolami.pl

Zamówienia będą wydawane w dniu 14 kwietnia 2017 (piątek)
w godzinach 9:00 – 19:00 w Restauracji Pod Aniołami.



 
WTOREK, 21 MARCA 2017

VIVE LA FRANCE!


Szanowni Państwo!
z pierwszym dniem wiosny zapraszamy do królewskiej Restauracji Pod Aniołami,
w której przez cały tydzień serwujemy dania kuchni francuskiej.

Przystawka
Pasztet z indyka z kurzymi wątróbkami, grzankami i konfiturą cebulową
24,50 zł

Pasztet z dziczyzny z naszą żurawiną, podany z pszenną staropolską kukiełką
28,00 zł

Foie gras smażona na maśle i słodkim winie “Hibernal”
z krakowskiej winnicy Srebrna Góra, podana na naszym staropolskim pierniku
z gryczanym miodem i przyprawami korzennymi oraz domową żurawiną i roszponką
39,50 zł

Sałaty różne z grzankami z zapiekanym kozim serem,
słodką gruszką i świeżymi truskawkami z sosem vineagrette z musztardą Dijon
28,00 zł

Tatar wołowy z musztardą Dijon, korniszonami, cebulką,
sałatą z endiwii i sosem vineagrette
39,00 zł

Zupa
Klasyczna francuska zupa Bouillabaisse z owocami morza
i kawałkami ryb na białym winie, podawana z pszennym wiejskim chlebem
27,00 zł

Klasyczna zupa cebulowa na winie zapiekana pod ciastem francuskim
19,00 zł

Danie główne
Polędwica wołowa z demi glace z czerwonym winem i zielonym pieprzem,
podana z sałatą i ziemniakami ,,au gratin’’ z gałką muszkatołową
69,50 zł

Dziczyzna po burgundzku długo gotowana z czerwonym winem i marchewką,
podana z francuską bagietką
56,00 zł

Deser
Francuska tarta z karmelizowanymi jabłkami i świeżą śmietaną
16,50 zł
PONIEDZIAŁEK, 6 MARCA 2017

8 MARCA DZIEŃ KOBIET

8 marca praktycznie wiosna i już Święto Kobiet.
W restauracji Pod Aniołami przez cały rok z największym szacunkiem witamy Panie.
A w to szczególne święto wszystkich Gości w towarzystwie Pań poczęstujemy ,,hiszpańskim szampanem’’
z temperamentem Cava Lavit Brut Nature Segura Viudas D.O. Cava, Segura Viuda z czerwoną maliną.

Serdecznie zapraszamy!
CZWARTEK, 9 LUTEGO 2017

WEEKEND MIŁOŚCI

Nasze gotyckie piwnice, patio i  Komnata Burgrabiego,
które w swej historii niejedno widziały (…?!)
zapraszają na Święto Miłości pod patronem świętego Walentego.

Aperitif

Moet & Chandon Champagne Brut
ze świeżymi truskawkami (butelka dla 2 os./20 cl) 80,00zł

Kir – Prosecco & Crème de Cassis 18,00zł

Prosecco & Aperol 16,00zł

Menu
Sałata z roszponką, podana z kawiorem z łososia,
jajkami przepiórczymi (cenny afrodyzjak od rzymskich czasów)
w sosie vineagrette 28,00zł

Carpaccio z doskonale upieczonej kaczki na różowo,
podane z naszą firmową żurawiną, słodką gruszką i oliwą truflową 27,50zł

Barszcz z serduszkiem z ciasta francuskiego 15,50zł

Rosół z kilku mięs i wielu jarzyn na szczerozłotych dukatach
długo gotowany, podany z gęsimi ,,pipkami’’ 27,00zł

Filet z dorsza z patelni na szpinaku z sosem „muślinowym”
z puree z ziemniaków i oliwą truflową 47,00zł

Polędwica wołowa z pesto i suszonych w słońcu
pomidorów z grillowaną cukinią i ziemniakiem z rusztu 69,50zł

A na deser…
Maliny zapiekane z kruszonką,
podane z gałką lodów waniliowych i cynamonem 26,50zł

Nasz sorbet ze świeżych truskawek z miętą i truskawkami 15,50 zł

Tarta na kruchym cieście z morelami w płatkach migdałowych 16,50zł

Czerwone jabłko z ,,drzewa miłości’’, pieczone w ogniu, 28,00zł
podane z naszą żurawiną i kieliszkiem koniaku

Wspaniałość!
 
ŚRODA, 21 GRUDNIA 2016

ŻYCZENIA BOŻONARODZENIOWE

 
CZWARTEK, 10 LISTOPADA 2016

KOLACJA SYLWESTROWA NA POWITANIE 2017 ROKU

 Szanowni Państwo,
z ogromną przyjemnością zapraszamy na kolację sylwestrową
z okazji pożegnania 2016 roku
do Królewskiej Restauracji„Pod Aniołami”.
Mamy nadzieję, że specjalnie przygotowane menu
będzie miłym początkiem na powitanie Nowego Roku 2017!

*
Proponujemy tradycyjnie staropolskie menu

Na aperitif - Kir Royal
Crème de Casiss & Champagne Météyer Père & Fils Brut Tradition

*
Gości zapraszamy od godziny 19:30

*
Kolacja serwowana z 6-ciu dań

*
22:00 danie główne płonące – specjalność restauracji

*
23:30 zakończenie kolacji
Zaproszenie Gości na powitanie Nowego Roku na Rynku Głównym.

dla każdego z Gości – butelka (20cl)

Moet & Chandon
Champagne Brut

*
Koszt menu 380,00 zł od osoby
Zamówione alkohole płatne dodatkowo

*
Rezerwacja: restauracja@podaniolami.pl

Warunkiem rezerwacji jest wykup zaproszenia.
Prosimy o przedpłatę do 23 grudnia 2016

 kolacja__sylwestrowa_w_restauracji_pod_aniolami.pdf
PONIEDZIAŁEK, 7 LISTOPADA 2016

ZAPRASZAMY PAŃSTWA NA NASZE AUTORSKIE DANIA Z GĘSI

 Od wieków mądrzy ludzie mówili:
…na świętego Marcina najlepsza gęsina…”
czyli polski specjał „biała gęś owsiana”


11 listopada zapraszamy Państwa na nasze autorskie dania z gęsi!

Carpaccio z półgęska – specjał staropolski z wędzonej piersi gęsiej
ze skórką, podane z żurawiną i marynowaną gruszką

Pierś z gęsi marynowana w majeranku,
podana na jesiennych owocach polskich
z kluskami śląskimi i cebulką

Gęsie udko pieczone z majerankiem podane z zasmażanymi buraczkami
i kopytkami odsmażanymi na maśle

Na specjalne zamówienie (minimum dzień wcześniej) nasi kucharze serwują:

Płonące gęsi pieczone w całości podane z pieczonymi jabłkami,
odsmażanymi na maśle kopytkami oraz kapustą czerwoną
z rodzynkami na winie


 
ŚRODA, 3 SIERPNIA 2016

WYSYPAŁY ZNAKOMITE PRAWDZIWKI I KURKI!

Sensacja w górach!
Wysypały znakomite prawdziwki i kurki!

Polecamy:
Kurki z patelni, duszone na białym winie
39, 50zł

Rydze z patelni, smażone na maśle
39, 50zł

A także…

Wytworna zupa rybna na górskich pstrągach z sandaczem,
małżami, szyjkami rakowymi, królewską krewetką,
szczyptą szafranu i zieloną pietruszką
-polecamy dla smakoszy!
29, 50zł

Udziec z jelenia marynowany w ziołach, tradycyjnie w ogniu pieczony,
 podany z leśnymi grzybami i zrumienionymi kopytkami
- według szlacheckiego zwyczaju z wędzoną śliwą
macerowaną w alkoholu
68, 00zł


Zapiekane na winie owoce z polskich sadów: jabłka i śliwy
z domową żurawiną, goździkami i cynamonem
18, 00zł

SOBOTA, 16 LIPCA 2016

DELIKATESOWY SKLEPIK JEST JUŻ OTWARTY

 Szanowni Państwo,

uprzejmie informujemy, że nasz delikatesowy sklepik jest już otwarty.

Mamy nadzieję, że będzie się cieszył dobrym uznaniem.

Zapraszamy codziennie od godziny 8.30 do 19.00
 
PIĄTEK, 1 LIPCA 2016

AROMAT LEŚNYCH MALIN

 – Słoneczne lato to wspaniały czas.
Polskie ogrody pełne są dojrzewających właśnie owoców i warzyw.
 Uwielbiam codziennie rano doglądać naszego restauracyjnego warzywniaka. Nie mogę nasycić się zapachem świeżego kopru, czosnku. Rozkoszuję się zapachem rozmarynu, który długo zostaje na rękach. To o tej porze roku wybieram się w góry po maliny, które przez kolejne miesiące przypominają o lecie, pozwalają cieszyć się swoim smakiem i zapachem – opowiada Jacek Łodziński.
To jeden z najbardziej znanych w Krakowie restauratorów. 
Od dziesięcioleci jest wierny kuchni polskiej, a dokładniej tej jej wersji, która przez wieki ukształtowała się w królewskim Krakowie i w Małopolsce. Od ponad 20 lat na niej buduje menu restauracji „Pod Aniołami”
przy ul. Grodzkiej 35. A maliny mają tam znaczenie specjalne. Cenie szczególnie owoce z krzaków dziko rosnących na wysokogórskich polanach i w lasach. Mają o wiele więcej witamin niż te z plantacji, a o ich aromacie już nie wspomnę. Dzisiaj nie jest łatwo je zdobyć. Do swojej restauracji co roku zamawiam takie owoce w znajomej górskiej wiosce położonej możliwie daleko od tzw. cywilizacji. Zanim te kilkanaście wiader owoców przywiozę do Krakowa, przesypuję je do beczki i posypuję cukrem, by w drodze zmieszał się z malinami. Dopiero następnego dnia wyciskamy z owców sok, rozlewamy do słoików i pasteryzujemy – tłumaczy z uśmiechem restaurator. – I warto się trudzić – dodaje – Wystarczy potem spojrzeć na twarze naszych gości zajadających się na przykład naszym sernikiem z leśnymi malinami...

Przepis na malinowy sok Restauracji Pod Aniołami.
15 litrów malin przysypujemy 2,5 kg cukru. Naczynie mocno wstrząsamy, miąższ dokładnie mieszamy. W następnym dniu wyciskamy sok przez lnianą ściereczkę i pasteryzujemy
przez 20 minut w temperaturze 80 stopni Celsjusza. Umyte słoiki podgrzewamy w piekarniku przez pół godziny w 120 stopniach Celsjusza. Nakrętki gotujemy przez 10 minut. Schładzamy słoiki do około 80 stopni Celsjusza, wlewamy do nich ciepły sok i zakręcamy. Potem wystarczy wlać do szklanki 30 ml soku z cytryny, 60 ml soku z malin, dopełnić przegotowaną ciepłą wodą, można dodać trochę miodu i spirytusu. 
Otrzymujemy aromatyczny napój, który jesienią i zimą znakomicie leczy z przeziębień.

Tekst z Welcome To Cracow
PONIEDZIAŁEK, 28 MARCA 2016

STÓŁ WIELKANOCNY

 Tradycyjne święcenie pokarmów na Rynku Głównym z udziałem Restauracji Pod Aniołami.

CZWARTEK, 24 MARCA 2016

ŻYCZENIA WIELKANOCNE

 Życzymy pysznych i radosnych Świąt Wielkanocnych!


Restauracja otwarta jest we wszystkie dni świąteczne od 13.00 do 24.00.
Sugerujemy wcześniejszą rezerwację tel. 012/4213999
NIEDZIELA, 20 MARCA 2016

KIERMASZ WIELKANOCNY

 
Aby Święta Wielkanocne były radosne i smakowite
jak co roku przygotowujemy dla Państwa
świąteczne specjały według polskiej tradycji

Polecamy:

Pasztety i wędliny:
• świąteczny pasztet z trzech rodzajów mięs 62,00zł/kg
• pasztet z zająca 135,00zł/kg
• półgęsek – wędzona pierś gęsia ze skórką 75,00zł/kg
• staropolskie wędliny lisieckie zimnym dymem wędzone:
- baleron 49,00zł/kg
- kiełbasa lisiecka 49,00zł/kg
- schab lisiecki 56,00zł/kg
- polędwica lisiecka 56,00zł/kg
- szynka lisiecka 49,00zł/kg
- kabanos ściejowicki 38,50zł/kg
a także
• żurek góralski 0,9l 38,00zł/szt
• śledzie po polsku z cebulką i jabłkiem 16,50zł/opak
• sos cumberland 0,3l 24,50zł/szt
• chrzan domowy 0,3l 21,00zł/szt
• smalec staropolski 0,3l 18,00zł/szt
• żurawina 0,3l 35,00zł/szt

Nasze słynne słodkości:
• wspaniałe mazurki:
- z wiśniami 49,00zł/szt
- z morelami 49,00zł/szt
- ze śliwami 49,00zł/szt
- z kajmakiem 62,00zł/szt
• sernik krakowski z bakaliami 110,00zł/szt
• szarlotka z dawnego przepisu 110,00zł/szt
• babki drożdżowe 48,00zł/szt

ponadto:
• chleb razowy mały 4,50zł/szt
• bułka kukiełka 3,50zł/szt

Przyjmujemy zamówienia do środy 23 marca 2016.

tel. 012/421-39-99 wew.23
e-mail: restauracja@podaniolami.pl

Zamówienia będą wydawane
w dniu 25 marca 2016 (piątek)
w godzinach 9:00 – 17:00

SOBOTA, 19 MARCA 2016

NAJATRAKCYJNIEJSZA DESKA ŚWIĄTECZNYCH WĘDLIN

 Z prawdziwą przyjemnością podjęliśmy uczniów
dwóch najlepszych szkół gastronomicznych w Krakowie
w konkursie na ,,najatrakcyjniejszą deskę świątecznych wędlin’’.
Dziękuję Dyrekcji szkół za wsparcie
i zaangażowanie w tym konkursowym przedsięwzięciu.
Pozwalam sobie zauważyć, że takie wydarzenia nie tylko sprawiają przyjemność uczestnikom,
ale również są bardzo pouczające.

Jacek Łodziński



ŚRODA, 16 MARCA 2016

KRAKOWSKIE ŚWINIOBICIE

Restauracja Pod Aniołami zaprasza na ,,krakowskie świniobicie''


 
PONIEDZIAŁEK, 7 MARCA 2016

8 MARCA DZIEŃ KOBIET

 8 marca w dniu Święta Kobiet, z prawdziwą przyjemnością
zapraszamy wszystkie Panie i towarzyszące im Osoby
na kieliszek musującego wina z mrożoną maliną.
A w dowód szczerej sympatii dla naszych Klientów do każdego rachunku
załączamy piernikowe serce od szefa naszych kuchmistrzów,
upieczone wg. średniowiecznej receptury ,,pozłocone dla zdrowia’’
szczerozłotymi płatkami jak nakazywał staropolski zwyczaj.

Na deser szczególnie polecamy:

Pieczone jabłko w żywym ogniu drzewa bukowego
z klasztornymi powidłami i kruszonką

WTOREK, 9 LUTEGO 2016

TRADYCYJNA ŚLEDZIÓWKA

 Z okazji ostatniego dnia karnawału
,,Tradycyjnej Śledziówki’’
Szef Kuchni poleca:
średniowieczny przysmak - polskiego śledzia

Śledź marynowany z jabłkiem i cebulą w śmietanie
Śledź marynowany z cebulą
Śledź z sałatką kartoflaną z czerwoną cebulą i korniszonem

Do śledzia polecamy:
Ziemniaki z grilla z masłem czosnkowym i koperkiem
A także zmrożoną wódkę tzw. „słynny śledzik z  czystą”

Zapraszamy!  
ŚRODA, 3 LUTEGO 2016

TŁUSTY CZWARTEK






,,Powiedział Bartek, że dziś Tłusty Czwartek,
a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła...''

... i my zgodnie z prastarym zwyczajem zapraszamy Państwa 
na Tłusty Czwartek i ostatnie dni karnawału.
ŚRODA, 23 GRUDNIA 2015

ŻYCZENIA BOŻONARODZENIOWE

CZWARTEK, 12 LISTOPADA 2015

WYBITNI SZEFOWIE KUCHNI W RESTAURACJI POD ANIOŁAMI

 4 listopada 2015roku mieliśmy ogromną przyjemność gościć wybitnych Szefów Kuchni i właścicieli restauracji nagrodzonych gwiazdką Michelin.

Naszymi Gośćmi byli m.in.
Torsten Vildgaard - Head Chef i współwłaścicel Restauracji "studio" w Kopenhadze, która zaledwie po 5 miesiącach od otwarcia otrzymała Gwiazdkę Michelin. Wieloletni Head Chef słynnej "Nomy", w której pracował przez 8 lat. W 2014 roku restauracja "Studio" uznana została za 10-tą najlepszą restaurację w krajach nordyckich, a w tym roku Szef Vildgaard został nominowany do tytułu "The Chef of the Chefs", a Jego restauracja otrzymała nominacje do tytułu Najlepszej Restauracji w Danii. Jego autorski styl gotowania zgodny jest z jego motto "Keep testing" polegający na łączeniu różnorodnych smaków i tekstur.
Sasu Laukkonen - Head Cheff i partner autorskiej jednogwiazdkowej restauracji Chef&Sommelier w Helsinkach, w 2013 roku ogłoszonej najlepsza restauracją w Finlandii. Laukkonen, wielokrotnie nominowany do tytułu "Chef of the Year", swoje doświadczenie zdobywał w najlepszych gwiazdkowych restauracjach w kraju i za granicą. Jego kuchnia oparta jest na tworzonych od podstaw daniach, składających się z najlepszych lokalnych i ekologicznych produktów.

Staraliśmy się pokazać naszym Gościom kuchnie polską w najlepszym wydaniu, a kulinarna podróż po polskich smakach trwała do późnych godzin nocnych. Jesteśmy dumni, że nasz Szef Kuchni Marcin Norek wraz ze swoim zespołem dostał brawa od tak wspaniałych Gości, a kuchnia polska w naszym wydaniu tak bardzo Im smakowała. Jako danie główne podaliśmy płonącą szynkę z sarny marynowaną w świeżych ziołach, a także wiele innych mięs z grilla opalanego drewnem bukowym przygotowywanych w oparciu o najlepsze staropolskie receptury.
Na deser - płonące owoce jesienne z polskich sadów z Ajerkoniakiem. Myśleliśmy, że nikt już nie skusi się na słodki bufet z naszymi wypiekami, ale Szefowie nie mogli przejść obok niego obojętnie - no i znowu nasza szarlotka i sernik z bakaliami święciły tryumf. Na szczęście nasze polskie nalewki i nasza firmowa miętówka dodały sił Gościom, by po północy opuścić gotyckie piwnice "Pod Aniołami".
To było niecodzienne wydarzenie, wspaniałe doświadczenie, a nerwy - które towarzyszą zawsze podczas wizyt szczególnych Gości okazały się zupełnie niepotrzebne. Dziękujemy firmie Farutex, że obdarzyła nas takim zaufaniem i dzięki której mogliśmy poznać znakomitych Szefów Kuchni - skromnych przemiłych, ciekawych i tak serdecznych wobec naszej obsługi.

Paula Łodzińska-Kozłowska
PONIEDZIAŁEK, 2 LISTOPADA 2015

SARNI UDZIEC „POD ANIOŁAMI”

 Jacka Łodzińskiego najłatwiej spotkać w jego restauracji
„Pod Aniołami”. Prowadzi ją od niemal ćwierćwieku przy
ul. Grodzkiej 35, a więc przy tzw. Drodze Królewskiej wiodącej od Bramy Floriańskiej przez Rynek Główny aż na zamek na Wawelu. Od początku raczy swoich gości z całego świata przysmakami kuchni polskiej. Inspiracje czerpie z rodzinnej tradycji, ale też ze starych książek kucharskich używanych przed wiekami w polskich dworach. W tej sytuacji „Pod Aniołami” nie może zabraknąć przysmaków z dziczyzny. – Z przyjemnością oglądam sceny z polowań na starych obrazach i fotografiach. Uwielbiam historie o dawnym rycerstwie i królach, którzy przed wyruszeniem na wojnę musieli zapewnić swym wojskom zapasy mięsa, by po wygranej walce nie ponieść klęski głodu. Ale czytam też jak w szlacheckich dworach rozkoszowano się smakiem dziczyzny, jak polecano sobie wybrane kawałki mięsa, przenoszone przez stulecia tradycje ich przygotowania. Bo przecież dziczyzna, to wyzwanie dla kucharza. Wymaga znajomości jej specyfiki, precyzji cierpliwości. Dopiero w ten sposób przygotowana „odwdzięcza się” swym niepowtarzalnym smakiem – tłumaczy krakowski restaurator. Jacek Łodziński zdaje sobie sprawę, że dzisiaj – kiedy pola i lasy nie obfitują w zwierzynę tak jak dawniej – trzeba z niej korzystać dbając o równowagę w przyrodzie. – Wtedy możemy kontynuować polską tradycje polowań i zajadać się naturalnymi, zdrowymi delicjami – mówi zapraszając „Pod Anioły” na dziczyznę według dawnych przepisów. Przepis na zrazy polskie z sarny nadziewane farszem grzybowym według przepisu cenionego znawcy dziczyzny Grzegorza Russaka zmodyfikowanego
w Restauracji Pod Aniołami.
Składniki:
• 0,6 kg udźca z sarny (lub z młodego dzika),
• 2 duże cebule,
• 0,5 kg borowików lub pieczarek,
• 0,15 kg masła klarowanego,
• 0,2 kg mąki żytniej,
• sól, pieprz, natka pietruszki,
• 0,35 l czerwonego wina.
Z borowików i cebuli przygotowujemy farsz: ceb ulę pokroić w kostkę, usmażyć na maśle, dodać umyte, drobno posiekane grzyby i podsmażyć. Gdy cała woda wyparuje, a grzyby się zrumienią doprawić solą i pieprzem. Ostudzić, dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki. Mięso oczyścić i wyluzować z błon. Pokroić na porcje, rozbić. Następnie na każdym kawałku ułożyć porcję farszu, zwinąć w rulon, spiąć wykałaczką lub związać nitką, opruszyć mąką i obsmażyć na patelni w gorącym maśle. Włożyć do rondla, podlać wodą lub rosołem i dusić do miękkości. Gdy zrazy się podduszą dodajemy czerwone wino i czekamy aż wino odparuje i sos zgęstnieje. Podajemy z kaszą gryczaną i buraczkami.

Tekst z Welcome To Cracow
NIEDZIELA, 27 WRZEŚNIA 2015

RYDZE – SMAK MIJAJĄCEGO LATA


Wielu obcokrajowców dopiero w Polsce odkrywa wartości smakowe grzybów. W polskiej tradycji kulinarnej zawsze miały olbrzymie znaczenie i nadal cieszą się niezwykłą popularnością. Dlatego teraz, kiedy poranki są już coraz chłodniejsze, a dnie ogrzane wychodzącym zza Tatr słońcem w podhalańskich, pienińskich i gorczańskich lasach spotkać można wysłanników najlepszych krakowskich restauracji, którzy w górach na południu regionu „polują” na te przysmaki dla swoich gości.
Co roku jest wśród nich Jacek Łodziński - restaurator wierny kuchni polskiej, a dokładniej tej jej wersji, która przez wieki ukształtowała się w królewskim Krakowie i w Małopolsce.
Od ponad 20 lat można jej posmakować w jego restauracji „Pod Aniołami” przy ul. Grodzkiej 35 w Krakowie.
- Mam przyjaciół pasjonatów, którzy we wrześniu wynajmują w górach mieszkanie, zabierają z sobą słoiki, przyprawy i na ten czas kontakt z przyjaciółmi się urywa. Wracają szczęśliwi z zimowym zapasem wspaniałych grzybów
 – opowiada Jacek Łodziński.
Podczas wrześniowego grzybobrania najpowszechniej poszukiwane są szlachetne borowiki, zwane także prawdziwkami. Jednak smakosze krążą po obrzeżach leśnych polan i wypatrują także kolonii rydzów. Aby zaznać ich niepowtarzalnego smaku wystarczy je przyrządzić na sposób najprostszy, to znaczy lekko posolone usmażyć na maśle. Najlepiej smakują te młode, a więc niewielkie przyrządzone zaraz po powrocie z lasu.

Jednak prawdziwym rarytasem są rydze marynowane od dawna znanym krakowskim sposobem. Dobrze zamarynowane są znakomitym dodatkiem do mięs i wędlin. Wyłożone w sosjerce lub na półmisku nadają stołowi dworski charakter.
Oto tradycyjny przepis stosowany w restauracji Jacka Łodzińskiego.

Marynowanie rydzów „Pod Aniołami”

Składniki:1 kg rydzów (tylko kapelusze), 2 duże cebule,
1 marchewka pokrojona w plasterki, 30g soli (najlepiej wielickiej), 30 g cukru, 330 ml wody, 250 ml octu spirytusowego 10%, 10 g ziarenek gorczycy, 20 g pieprzu grubo rozdrobnionego, 6 ziarenek ziela angielskiego, 3 liście laurowe, 2 goździki

 Zdrowe rydze starannie płuczemy, odkrawamy nóżki. Wrzucamy na 10 minut do gotującej wody, lekko osolonej z łyżeczką octu (dla usunięcia goryczki). Grzyby odcedzamy na sitku i układamy w wygotowanych słoikach.
Marynatę robimy z wymienionych składników.
Gotujemy 20 minut i ciepłą lekko ostudzoną zalewamy grzyby ułożone w słoiku, równomiernie rozdzielając przyprawy. Zakręcamy wieczka słoików i zamarynowane grzyby przechowujemy w ciemnym miejscu. Gdy dobrze dobierzemy składniki po 2-3 miesiącach w słoikach wytworzy się wyśmienita rydzowa galaretka, szczególnie ceniona na dawnych szlacheckich stołach.
Podobnie marynujemy prawdziwki, tyle że bez wstępnego obgotowywania. Gotujemy je za to 20 minut już w gotowej marynacie.

Tekst z Welcome To Cracow
WTOREK, 8 WRZEŚNIA 2015

ZŁOTE PIERNIKI „POD ANIOŁAMI”

Z pierników dziś słynie w Polsce Toruń nad dolną Wisłą. Jednak i w Królewskim Krakowie, najstarszym mieście tradycje wyrobu tych przysmaków są też stare i znakomite. Można je poznać w Restauracji Pod Aniołami. Należy ona do Jacka Łodzińskiego, którego pasjonuje historia krakowskiej kuchni. Od lat poszukuje inspiracji do układania menu w swojej restauracji. Podobnie jest z piernikami. Zgromadził zestaw starych sprzętów i wiedzy do produkcji tych delicji, organizuje warsztaty dla osób zainteresowanych poznaniem tajemnicy niezwykłego piernikowego smaku. – W Polsce już w XII wieku wyrabiano ciasto z miodem – opowiada Jacek Łodziński. – 200 lat później przyprawiono je sprowadzanymi z Orientu ostrymi, wonnymi przyprawami: pieprzem, goździkami, imbirem i cynamonem. To były już prawdziwe pierniki, którymi raczono gości na specjalnych uroczystościach. W Krakowie, ze względu na europejski charakter miasta zapotrzebowanie na te wyroby było w ówczesnej Polsce wyjątkowo duże i znaczące. W dawnych wiekach ciasto piernikowe zarabiano w beczkach i pozostawiano na ponad 20 lat, aby długo dojrzewało i przeszło aromatem.
– Utrwalił się też piękny zwyczaj, gdy w szlacheckim dworze urodziła się dziewczynka, przed jej chrzcinami wyrabiano beczułkę ciasta piernikowego. Kiedy po latach wychodziła za mąż, na weselne przyjęcie wypiekano z tego ciasta wyborne pierniki – przypomina Jacek Łodziński. W XVII i XVIII wieku pierniki wyrabiano nie tylko dla ich smaku, lecz także dla zabawy i lepszego zdrowia. Pieczono je w formach wyrzeźbionych w drewnie. Pierniki otrzymywały więc kształt postaci królów, rycerzy i książęcych karet.
– Ale najpopularniejsze były pierniki w kształcie serca, bo wyrażały miłość. Czasem stawały się prezentami dla monarchów. Zdobiono je płatkami 24-karatowego złota. Nie tylko z próżności, lecz przede wszystkim dla zdrowia, bowiem złoto ma działanie oczyszczające nasz organizm.

Przepis na staropolskie pierniki z Restauracji Pod Aniołami Składniki: 0,9 litra miodu, 0,9 kilograma cukru, 50ml spirytusu, 0,3 kilograma masła, 6 opakowań przypraw do piernika, 1,8 kilograma mąki, 1 płaska łyżka stołowa sody, 6 jajek, płatki 24-ro karatowego złota
Przygotowanie: Miód wraz z cukrem i spirytusem podgrzewać ciągle mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści. Dodać masło i przyprawy do piernika. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i pozostawić do wystygnięcia. Następnie dodawać na zmianę po łyżce mąki wymieszanej z sodą oczyszczoną i po jednym jajku nadal mieszając. Ciasto należy dobrze wyrobić (1 godzina) by wchłonęło jak najwięcej powietrza i odklejało się od rąk, wówczas lepiej wyrośnie. Gotowe przełożyć do miski, nakryć ściereczką i owinąć folią, aby nie wysychało. Przechowywać w chłodnym miejscu przez tydzień lub dłużej. Potem ciasto rozwałkować na grubość 3-5mm i wycinać foremkami różne wzory. Dekorować patyczkiem przez nacięcia i nakłucia lub orzechami i migdałami. Upieczone pierniki smarujemy białkiem lub letnią wodą i nakładamy miękkim pędzelkiem cieniutkie płatki czystego złota.

Tekst z Welcome To Cracow
ŚRODA, 17 CZERWCA 2015

ZŁOTO ZUPĘ TEŻ USZLACHETNIA

,, Jeden z najbardziej w Krakowie znanych restauratorów
Jacek Łodziński od dziesięcioleci jest wierny kuchni polskiej, a dokładniej tej jej wersji, która przez wieki ukształtowała się w królewskim Krakowie i w Małopolsce.
 – Uważam ją po prostu za najbardziej autentyczną, niezwykle bogatą i zdrową. Dlatego od ponad 20 lat na niej buduję menu restauracji „Pod Aniołami” – tłumaczy.
 W poszukiwaniach dotarł do przepisów, które każą dodawać do potraw... drobiny złota. – Nie chodziło tylko o wystawność posiłków. Już przed wiekami wiedziano,
że złoto daje efekty zdrowotne. Dzisiaj wiemy, że chodzi o jego działanie antybakteryjne. Ale przede wszystkim ten metal dodaje szlachetnośćci potrawom – tłumaczy Jacek Łodziński. Jego restauracja położona jest przy Drodze Królewskiej, którą kiedyś od Bramy Floriańskiej przez Rynek wjeżdżali na Wawel polscy władcy, a obecnie przechodzą miliony turystów. Wtedy swe warsztaty (a dzisiaj salony) przy tym bogatym szlaku utrzymywali złotnicy. Jeden z nich przez kilka wieków istniał w połowie drogi między krakowskim Rynkiem a zamkiem wawelskim w kamienicy przy ul. Grodzkiej 35, gdzie smakosze zbierają się „Pod Aniołami”. Złotnicy mieszkali w tym budynku od XV do XVIII wieku. Do dzisiaj można tam oglądać pochodzący z 1464 r. słup od kowadła złotniczego, na którym przekuwano monety i sztabki na złote naczynia, rycerskie brosze i pierścienie.
Złoto można odnaleźć w menu restauracji „Pod Aniołami”. Na życzenie gości tamtejsi kucharze przyozdabiają potrawy 24-karatowym złotem. Ale hitem jest rosół gotowany m.in. na dukatach.''

Rosół królewski,, Pod Aniołami’’ na dukatach
,, taki co siłę daje’’

Składniki:
½ kg goleni cielęcej, ½ kg szpondra wołowego z kością, ½ kurczaka, 6 kurzych wątróbek, jarzyny, przyprawy.

Mięsa przelewamy wrzątkiem, następnie płuczemy pod zimną wodą. Wkładamy do 5 l. garnka, zalewamy dwoma litrami zimnej wody i przez godzinę gotujemy na małym ogniu zbierając szumowiny. Pod koniec solimy. Garnek odsta¬wiamy z ognia, lekko schładzamy (około 20 minut). Dokładamy: 2-3 marchewki, 2 pietruszki, por, ½ selera, ząbek czosnku, ziele angielskie, liść bobkowy, a po ponownym zagotowaniu 2 połówki cebuli zrumienionej na patelni. Aby było zdrowiej i po szlachecku zawieszamy na srebrnym druciku lub bawełnianej nitce dukata, złotą obrączkę, może być pierścionek zaręczynowy (tylko bez oczka). Całość gotujemy, na wolnym ogniu około 4-5h. Do smaku solimy i pieprzymy. 5-7 minut przed ukończeniem gotowania wyciągamy złoto, a do rosołu dodajemy 6 kurzych wątróbek, zieloną natkę pietruszki i życzymy sobie zdrowego, królewskiego apetytu.

Tekst z Welcome To Cracow

SOBOTA, 9 MAJA 2015

GÓRSKIE PSTRĄGI

 Nasze znakomite pstrągi sprowadzamy z zakopiańskich Kuźnic
gdzie ryby żyją w czystej wodzie spływającej ze szczytów Tatr.



Właściciel restauracji (w kapeluszu) osobiście wybiera ryby.


SOBOTA, 4 KWIETNIA 2015

WIELKANOC

Szanowni Państwo,

W dawnej tradycji polskiej Wielki Tydzień
niósł ze sobą marzenia lepszych dni.
Życzymy, by Państwa marzenia się spełniały,
a świąteczne koszyczki były pełne smakołyków.
Niech te święta będą radosne,
a czas sprzyja wspólnemu celebrowaniu w gronie najbliższych.
Zapraszamy do naszej Restauracji Pod Aniołami
w kulinarną podróż po tradycyjnych świątecznych
smakach jak i zapomnianych delicjach.



Restauracja otwarta jest we wszystkie dni świąteczne od 13.00 do 24.00.

Sugerujemy wcześniejszą rezerwację tel. 012/4213999


CZWARTEK, 2 KWIETNIA 2015

TRADYCYJNE POLSKIE WIELKANOCNE DESERY

Zapraszamy Państwa na tradycyjne wielkanocne desery:

Pascha wielkanocna 19,50zł
tradycyjny deser wielkanocny z białego sera i wiejskich jaj na słodko
z figami, pistacjami, rodzynkami i orzechami włoskimi

Babka drożdżowa – królewska… 15,50zł
Nasza babka drożdżowa z rodzynkami podana z smażonymi przez nas konfiturami z truskawek,
moreli lub agrestu

Strudel makowy 16,50zł
Podany z sosem waniliowym na ciepło

Sernik z bakaliami 17,50zł
Wyborny sernik według staropolskiej receptury z rodzynkami,
skórką pomarańczową i cytrynową


A także nasze mazurki na kruchym cieście

Mazurek śliwkowy 16,50zł
z powidłami węgierkowymi, śliwami i prażonymi płatkami migdałowymi

Mazurek kajmakowy 18,50zł
z kajmakiem i skórką pomarańczową i migdałami



Życzymy pysznych i radosnych Świąt Wielkanocnych!
PIĄTEK, 20 MARCA 2015

WIOSNA ANNO DOMINI 2015 „POD ANIOŁAMI”

 Nowalijki, warzywa i kwiaty na dobre zadomowiły już w restauracji.
W pierwszych dniach wiosny witamy naszych Gości nowymi smakami,
a na powitanie częstujemy musującym gruzińskim winem z owocem maliny.
PIĄTEK, 13 MARCA 2015

KIERMASZ WIELKANOCNY

 Aby Święta Wielkanocne były radosne i smakowite
jak co roku przygotowujemy dla Państwa
świąteczne specjały według polskiej tradycji


Polecamy:

Pasztety i wędliny:
• świąteczny pasztet z trzech rodzajów mięs 62,00zł/kg
• pasztet z zająca 135,00zł/kg
• półgęsek – wędzona pierś gęsia ze skórką 75,00zł/kg
• staropolskie wędliny lisieckie zimnym dymem wędzone:
- baleron 49,00zł/kg
- kiełbasa lisiecka 49,00zł/kg
- schab lisiecki 56,00zł/kg
- polędwica lisiecka 56,00zł/kg
- szynka lisiecka 49,00zł/kg
- kabanos ściejowicki 38,50zł/kg
a także
• żurek góralski 0,9l 38,00zł/szt
• śledzie po polsku z cebulką i jabłkiem 16,50zł/opak
• sos cumberland 0,3l 24,50z/szt
• chrzan domowy 0,3l 21,00zł/szt
• smalec staropolski 0,3l 18,00zł/szt
• brusznica 0,3l 35,00zł/szt

Nasze słynne słodkości:
• wspaniałe mazurki:
- z wiśniami 49,00zł/szt
- z morelami 49,00zł/szt
- ze śliwami 49,00zł/szt
- z kajmakiem 62,00zł/szt
• sernik krakowski z bakaliami 110,00zł/szt
• szarlotka z dawnego przepisu 110,00zł/szt
• babki drożdżowe 48,00zł/szt

ponadto:
• chleb razowy mały 4,50zł/szt
• bułka kukiełka 3,50zł/szt

Przyjmujemy zamówienia do 31.03.2015.
tel. 012/421-39-99 wew.23
e-mail: restauracja@podaniolami.pl

Zamówienia będą wydawane w dniu 03.04.2015 piątek
w godzinach 9.00 – 17.00
ŚRODA, 18 LUTEGO 2015

POMYSŁ NA SUKCES

Zapraszamy do obejrzenia programu pt. ''Pomysł na sukces'' z udziałem Restauracji Pod Aniołami.

https://www.youtube.com/watch?v=v4LTztN6ahE&feature=youtu.be

 

PIĄTEK, 13 LUTEGO 2015

WEEKEND MIŁOŚCI

 
PIĄTEK, 26 GRUDNIA 2014

KOLACJA SYLWESTROWA NA POWITANIE 2015 ROKU

Szanowni Państwo,
z ogromną przyjemnością zapraszamy na kolację sylwestrową
z okazji pożegnania 2014 roku
do Królewskiej Restauracji„Pod Aniołami”.
Mamy nadzieję, że specjalnie przygotowane menu
będzie miłym początkiem na powitanie Nowego Roku 2015!

Proponujemy tradycyjnie staropolskie menu

Na aperitif - Kir Royal
Creme de Casisse & Champagne Météyer Père & Fils Brut Tradition
*
Gości zapraszamy od godziny 19:30
*
Kolacja serwowana z 6-cioma daniami
*
22:00 danie główne płonące – specjalność restauracji
*
23:30 zakończenie kolacji
Zaproszenie Gości na powitanie Nowego Roku na Rynku Głównym.

dla każdego z Gości – butelka (20cl)
Moet & Chandon
Champagne Brut
*
Koszt menu 340,00 zł od osoby
Zamówione alkohole płatne dodatkowo

*
Rezerwacja 00 48 12/4213999 lub e-mail restauracja@podaniolami.pl

Warunkiem rezerwacji jest wykup zaproszenia.
Prosimy o przedpłatę do 23 grudnia 2014

 kolacja_sylwestrowa.pdf
 
ŚRODA, 10 GRUDNIA 2014

OFERTA BOŻONARODZENIOWA

Jak co roku przed
Świętami Bożego Narodzenia
przyjmujemy zamówienia na świąteczne specjały.

Zapraszamy do zapoznania się z ofertą świąteczną.


 oferta_bozonarodzeniowa.pdf
WTOREK, 18 LISTOPADA 2014

ZAPRASZAMY NA DEGUSTACJĘ WIN




Menu na kolację degustacyjną:

Przystawka Szefa Kuchni:
Pasztet z wielu mięs, podany z sosem cumberland,
śliwą macerowaną w alkoholu i marynowanymi rydzami

Winnica MIŁOSZ - Krzysztof Fedorowicz, Lubuskie, Polska
2013 Cuvée MILENA - Devin / Müller Thurgau


Na ciepło:
Polędwiczka z dorsza z kurkami w śmietanie i świeżym tymiankiem

Regina Coeli, Trpelka & Oulechla - Morawy, Czechy
2013 Sauvignon “Staré hory” - późny zbiór


Zupa
Wykwintna zupa rybna z sandaczem, łososiem,
szyjkami rakowymi ze szczyptą szafranu z zieloną pietruszką

Ronco Blanchis – Collio del Friuli, Włochy
2012 Ribolla Gialla DOC


Danie główne – do wyboru przez Gości:
Pieczone gęsi wnoszone w ogniu – serwowane przez kucharzy,
podane z pęczakiem z cebulką i jabłkiem pieczonym z żurawiną

Weingut Alexander Koppitsch – Burgenland, Austria
2011 Neuberg Blaufränkisch


Deser:
Śliwy z polskich sadów zapiekane na winie z cynamonem
z migdałową kruszonką, podane jako płonące

Winnica Jakubów - Michał Pajdosz, Lubuskie, Polska
2013 Yacobus HIB – Hibernal

 
PIĄTEK, 7 LISTOPADA 2014

…NA ŚWIĘTEGO MARCINA NAJLEPSZA GĘSINA…”

 Od wieków mądrzy ludzie mówili:
„ …na świętego Marcina najlepsza gęsina…”
czyli polski specjał „biała gęś owsiana”

Zapraszamy Państwa na nasze autorskie dania z gęsi:

Carpaccio z półgęska – specjał staropolski z wędzonej piersi gęsiej
ze skórką, podane z żurawiną i marynowaną gruszką

Bulion z gęsi z pierożkami z gęsiej wątróbki i majerankiem

Pierś z gęsi marynowana w majeranku,
podana na jesiennych owocach polskich z kluskami śląskimi i cebulką

Gęsie udko pieczone z majerankiem,
podane z zasmażanymi buraczkami i kopytkami odsmażanymi na maśle


 Na specjalne zamówienie nasi kucharze serwują:

Płonące gęsi pieczone w całości podane z pieczonymi jabłkami,
odsmażanymi na maśle kopytkami oraz kapustą czerwoną
z rodzynkami na winie


W tych dniach polecamy
WINO ŚWIĘTOMARCIŃSKIE
z Winnicy Srebrna Góra położonej w Krakowie,
u stóp klasztoru Ojców Kamedułów
ŚRODA, 13 SIERPNIA 2014

WARSZTATY KULINARNE DLA SMAKOSZY

 Pierogi przyrządzane w Polsce od wieków należą do najlepszych dań polskiej kuchni.

Były już znane w XIII wieku.
W lasach zbierano leśne owoce i grzyby na farsz do pierogów.
Z uwagi na smak i prostotę szybko znalazły uznanie także w mieszczańskim domach, klasztorach i karczmach. Potem wprowadzono je do szlacheckich dworów
ceniąc ich różnorodność i smak.
Kucharzom przybywało fantazji i pierogi lepiono już nie tylko z owocami,
ale także z jarzynami, grzybami, mięsem i rybami w najróżniejszych kompozycjach.
W XVII wieku zachwycili się nimi polscy ziemianie, potem dwór carski w Petersburgu.
Jako rarytas pierogi przyjęli francuscy smakosze w Paryżu.
Trafiały na najelegantsze stoły w Europie.
Pierogi to najbardziej popularne polskie danie,
którego nigdy nie może brakować w święta Bożego Narodzenia.
Trzeba jedynie włożyć w nie odrobinę serca i fantazji,
a będą smakowite i zachwycą wszystkich.

W 2003 roku Restauracja Pod Aniołami zorganizowała
pierwszy Polski Festiwal Pierogów w Krakowie, który trwa do dziś.  
Ufundowała dwie corocznie przechodne nagrody dla nowych zwycięzców.
Są to rzeźby Eugeniusza Zegadły: Król Kazimierz Wielki, założyciel murowanego Krakowa
i św. Jacek z pierogami, patron smakoszy.


Warsztaty kulinarne dla Smakoszy, czyli nauka gotowania pierogów.

Restauracja Pod Aniołami została wielokrotnie wyróżniana za doskonałe pierogi.
Na wcześniejsze zamówienie organizujemy naukę lepienia pierogów
wraz z degustacją.

W ofercie :
pierogi z sezonowymi owocami
pierogi ,,ruskie’’ z serem i ziemniakami
pierogi z kapustą i grzybami
pierogi z mięsem

Do degustacji podajemy (w filiżance) staropolski barszcz czerwony
lub żurek popularny od XVI wieku,
a dla ,,animuszu’’ czyli dodania większej odwagi i fantazji,
kieliszek musującego wina gruzińskiego.

Na zakończenie pokazu wręczamy ,,certyfikat ukończenia kursu lepienia pierogów’’,
oraz siedem przepisów na każdy dzień tygodnia, na najlepsze polskie pierogi.


Koszt pokazu i degustacji: 86 zł/osoba + wybrane menu
PIĄTEK, 20 CZERWCA 2014

CERTYFIKAT JAKOŚCI TRIPADVISOR

 Z przyjemnością informujemy, że Restauracja „Pod Aniołami”
otrzymała ,,Certyfikat jakości, zwycięzca w roku 2014'' na portalu tripadvisor.
Dziękujemy za wszystkie opinie!

CZWARTEK, 5 CZERWCA 2014

MENU SEZONOWE

 
Chłodnik

Botwinka nowalijkowa z jajkiem od „zielononóżki” podana na zimno z koperkiem

Nasze sałaty

Sałata z polędwiczkami wieprzowymi marynowanymi w occie balsamicznym
i świeżym rozmarynie podana z truskawkami na roszponce i rukoli

Sałaty mieszane podane z półgęskiem wędzonym, z domową żurawiną i smażonym jabłkiem w majeranku
 
Sałata z polskimi nowalijkami z jajkiem od „zielononóżki” i sosem vineagrette

Dania z grilla

Kotlet z polędwiczki wieprzowej (200g) a’la „po wiedeńsku”
z sadzonym jajkiem i cytryną

Antrykot wołowy marynowany ze świeżym rozmarynem
podany z masłem czosnkowym, roszponką, pomidorami koktajlowymi
i ziemniakiem z grilla z masłem czosnkowym i koperkiem

Wątróbka cielęca z szałwią i cebulą, sprawiona w ogniu drzewa bukowego
podana z sosem kaparowym, roszponką i ziemniakiem z grilla
z masłem czosnkowym i koperkiem

Deser

Nasz domowy sorbet truskawkowy ze świeżą miętą

Truskawki polskie ze słodką śmietaną
ŚRODA, 16 KWIETNIA 2014

ŻYCZENIA WIELKANOCNE

 
Szanowni Państwo,

W dawnej tradycji Wielki Tydzień
niósł ze sobą marzenia lepszych dni.
Życzymy, by Państwa marzenia się spełniały,
a świąteczne koszyczki były pełne smakołyków.
Niech te święta będą radosne, a czas sprzyja
wspólnemu celebrowaniu w gronie najbliższych.
Zapraszamy do naszej Restauracji Pod Aniołami
w kulinarną podróż po tradycyjnych świątecznych
smakach jak i zapomnianych delicjach.

Restauracja otwarta jest we wszystkie dni świąteczne od 13.00 do 24.00.
Sugerujemy wcześniejszą rezerwację tel. 012/4213999

PONIEDZIAŁEK, 7 KWIETNIA 2014

KIERMASZ WIELKANOCNY

Aby Święta Wielkanocne były radosne i smakowite
jak co roku przygotowujemy dla Państwa
świąteczne specjały według polskiej tradycji.

Polecamy:


Pasztety i wędliny:
• świąteczny pasztet z trzech rodzajów mięs 62,00zł/kg
• pasztet z zająca 135,00zł/kg
• półgęsek z wędzonej piersi gęsiej ze skórką 75,00zł/kg
• staropolskie wędliny lisieckie zimnym dymem wędzone:
- baleron 44,00zł/kg
- kiełbasa lisiecka 44,00zł/kg
- schab lisiecki 48,00zł/kg
- polędwica lisiecka 48,00zł/kg
- szynka lisiecka 48,00zł/kg
- kabanos ściejowicki 38,50zł/kg
a także
• żurek góralski 0,9l 38,00zł/szt
• śledzie po polsku z cebulką i jabłkiem 16,50zł/opak
• sos cumberland 0,3l 24,50z/szt
• chrzan domowy 0,3l 21,00zł/szt
• smalec staropolski 0,3l 18,00zł/szt
• brusznica 0,3l 35,00zł/szt

Nasze słynne słodkości:
• wspaniałe mazurki:
- z wiśniami 48,00zł/szt
- z morelami 48,00zł/szt
- ze śliwami 48,00zł/szt
- z kajmakiem 62,00zł/szt
• sernik krakowski z bakaliami 110,00zł/szt
• szarlotka z dawnego przepisu 110,00zł/szt
• babki drożdżowe 48,00zł/szt

ponadto:
• chleb razowy mały 4,50zł./szt.
• bułka kukiełka 3,50zł./szt.

Przyjmujemy zamówienia do 16.04.2014r.
tel. 012/421-39-99 wew.23
e-mail: restauracja@podaniolami.pl

Zamówienia będą wydawane w dniu 18.04.2014 piątek
w godzinach 9:00 – 18:00
PIĄTEK, 7 MARCA 2014

DZIEŃ KOBIET

 8 marca w dniu Święta Kobiet, z prawdziwą przyjemnością
zapraszamy wszystkie Panie i towarzyszące im Osoby
na kieliszek musującego wina z mrożoną maliną i listkiem mięty.

A w dowód szczerej sympatii dla naszych Klientów do każdego rachunku
załączamy piernikowe serce od szefa naszych kuchmistrzów,
upieczone wg. średniowiecznej receptury ,,pozłocone dla zdrowia’’
szczerozłotymi płatkami jak nakazywał staropolski zwyczaj.
PIĄTEK, 7 LUTEGO 2014

WIECZÓR ,,MIŁOŚCI''

 
CZWARTEK, 9 STYCZNIA 2014

PODZIĘKOWANIA

 Dziękujemy Przyjaciołom z Ukrainy za gesty uznania
dla naszej restauracji.
NIEDZIELA, 5 STYCZNIA 2014

ŚWIĘTO TRZECH KRÓLI

 By dopełnić Bożonarodzeniowy czas, tak jak praktykowali to Słowianie (od IX w), restauracja przygotowała niespodziankę dla naszych Gości.
Przywieźliśmy z Jerozolimy worek grudek żywicy kadzidłowej
(tej od Trzech Króli), poświęconej przez koptyjskich mnichów. Chcielibyśmy podzielić się tym niezwykłym prezentem z naszymi Klientami, by mogli w małych ozdobnych pudełeczkach zabrać do swoich domów i zapalić jak to czynili królowie, mnisi i słowianie jako znak lepszego czasu.
PONIEDZIAŁEK, 30 GRUDNIA 2013

ŻYCZENIA NOWOROCZNE

 Samych pogodnych dni oraz wielu sukcesów i szczęścia w nadchodzącym Nowym 2014 Roku
życzy Właściciel oraz Pracownicy Restauracji Pod Aniołami.
NIEDZIELA, 22 GRUDNIA 2013

ŚWIĄTECZNY NASTRÓJ

 W restauracji Pod Aniołami panuje świąteczny nastrój. Kolędy, unikalne ludowe szopki, zapach pierników i wigilijnych specjałów wypełnia nasze piwnice.

Kucharze mogli wykazać swój kunszt kulinarny, zebrać pochwały naszych Klientów i cieszyć się nadchodzącym Sylwestrem, nowym wyzwaniem, wszak to Nowy Rok czas nowych nadziei.

By dopełnić Bożonarodzeniowy czas, tak jak praktykowali to Słowianie (od IX w), restauracja przygotowała niespodziankę dla naszych Gości.
Przywieźliśmy z Jerozolimy worek grudek żywicy kadzidłowej
(tej od Trzech Króli), poświęconej przez koptyjskich mnichów. Chcielibyśmy podzielić się tym niezwykłym prezentem z naszymi Klientami, by mogli w małych ozdobnych pudełeczkach zabrać do swoich domów i zapalić jak to czynili królowie, mnisi i słowianie jako znak lepszego czasu.
WTOREK, 17 GRUDNIA 2013

OFERTA BOŻONARODZENIOWA

 Jak co roku przed
Świętami Bożego Narodzenia
przyjmujemy zamówienia na świąteczne specjały


Potrawy wigilijne:
– tradycyjne uszka z grzybami /10 sztuk/ – 12,00zł.
– pierogi szlacheckie, tradycyjnie z grzybami i kapustą /10 sztuk/ – 29,50zł.
– pierogi z serem i ziemniakami tzw. „ruskie” /10 sztuk/ – 28,00zł.
– pierogi z wielu mięs /10 sztuk/ – 29,50zł.
– pierogi z makiem i bakaliami /10 sztuk/ – 26,00zł.

– tradycyjny polski śledź z jabłkiem i cebulą w śmietanie /2 sztuki/ – 16,50zł.
– staropolski bigos z siedmiu mięs, z dodatkiem dziczyzny, wędzonych śliw, grzybów i wina,
a także sekretnych ziół /słoik 0,9l/ – 48,00zł.

Pasztety i wędliny:
- świąteczny pasztet z trzech rodzajów mięs 62,00zł./kg
- pasztet z gęsi 62,00zł./kg
- staropolskie wędliny Lisieckie zimnym dymem wędzone:
- baleron 44,00zł./kg
- kiełbasa lisiecka 44,00zł./kg
- schab lisiecki 48,00zl./kg
- polędwica lisiecka 48,00zł./kg
- szynka lisiecka 48,00zł./kg
ponadto
– tradycyjny polski barszcz czerwony /słoik 0,9l/ – 26,00zł.
– żurek staropolski po góralsku z wędzonką /słoik 0,9l/ – 38,00zł.
– wytworna zupa z prawdziwków, maślaków, leśnych kurek i podgrzybków /słoik 0,9l/ – 62,00zł.

– sos cumberland /słoik 0,3l/ – 24,50zł.
– smalec dworski według sekretnej receptury /słoik 0,3l/ – 18,00zł.
– chrzan z jabłkiem i śmietaną /słoik 0,3l/ – 21,00zł.
– marynowane rydze w occie/słoik 0,3l/ - 32,00zł.
– żurawina /słoik 0,3l/ - 35,00zł.

Nasze słodkości:
– korzenne pierniki z orzechami włoskimi przygotowane według staropolskich przepisów – 52,00zł./kg
– sernik krakowski – 110,00zł. cały /istnieje możliwość zakupu na porcje/
– nasza słynna szarlotka – 110,00zł. cała /istnieje możliwość zakupu na porcje/
– tarta na kruchym cieście z powidłami, malinami, wiśniami – 49,00zł.
– tarta kajmakowa /karmelowa/ na kruchym cieście – 62,00zł.
– wigilijna kutia /250g/ - 21,00zł.
– Aniołek z piernika wys. 13cm /sztuka/ - 7,00zł.
– Aniołek z piernika złocony 24-karatowymi płatkami złota wys. 13cm /sztuka/ - 14,00zł.

Zamówienia będą przyjmowane do 20 grudnia 2013r.
mailem: restauracja@podaniolami.pl
lub osobiście w Restauracji Pod Aniołami na I piętrze
odbiór do dnia 23 grudnia 2013r. do godziny 14:00.
WTOREK, 26 LISTOPADA 2013

MENU NA KOLACJĘ SYLWESTROWĄ

 Menu na kolację sylwestrową

Aperitif Champagne Météyer Père & Fils Brut Tradition
Tartinki z musem z gęsi z truflami
*
Przystawka na zimno
Półgęsek z wędzonej piersi gęsiej ze skórką,
podany z sosem cumberland i marynowaną gruszką
*
Przystawka na ciepło
Górskie rydze smażone na maśle w żywym ogniu
*
 Zupa
Bulion z kaczki z pierożkami z wątróbką i majerankiem
*
 Danie główne płonące- specjalność restauracji
serwowane przez Szefa Kuchni
Marynowane w ziołach daniele, pieczone w całości,
podane w ogniu z sosem myśliwskim z pęczakiem i cebulką
*
 Deser
Maliny zapiekane z domową kruszonką i ajerkoniakiem
*
Ponadto nasz bufet z deserami
Trio naszych ciast krakowskich
Sernik z bakaliami, mazurek na kruchym cieście, szarlotka
*
Kawa Illy, herbata, woda mineralna
*
Na pożegnanie dla naszych Gości miły prezent oraz wino musujące na powitanie Nowego Roku 2014
Wina i inne alkohole z naszego menu - płatne dodatkowo.



Menu wegetariańskie

Aperitif Champagne Météyer Père & Fils Brut Tradition
Tartinki z musem truflowym
*
Przystawka
Sałata z bryndzą owczą z sosem vinaigrette
*
Przystawka na ciepło
Górskie rydze smażone na maśle w żywym ogniu
*
Zupa
Tradycyjny barszcz czerwony z pierożkami z francuska diablotką
*
Danie główne
Filet z sandacza sprawiony na maśle podany z kurkami w sosie śmietankowym,
szpinakiem z czosnkiem, z opiekanymi ziemniakami z tymiankiem
lub
Pęczak z cebulką podany z prawdziwkami smażonymi na maśle ze świeżym tymiankiem
*
Deser
Maliny zapiekane z domową kruszonką i ajerkoniakiem
*
ponadto bufet z deserami
Trio naszych ciast krakowskich
Sernik z bakaliami, mazurek na kruchym cieście, szarlotka
*
Kawa ”Illy”, herbata, woda mineralna
*
Na pożegnanie dla naszych Gości miły prezent
oraz wino musujące na powitanie Nowego Roku 2013

Wina i inne alkohole z naszego menu - płatne dodatkowo.
SOBOTA, 21 WRZEŚNIA 2013

MUZEUM SMAKU

 
CZWARTEK, 19 WRZEŚNIA 2013

WRZESIEŃ

Pragniemy poinformować Państwa, że wraz z końcem wakacji zakończyliśmy serwowanie
Domowych obiadów Mistrza Jana Pod Aniołami.
 
                                                   Zapraszamy na Jesienny Raj Smaków!
WTOREK, 10 WRZEŚNIA 2013

JESIENNY RAJ SMAKÓW

 Po pięknych słonecznych dniach jest wreszcie deszcz,
czyli radość dla grzybiarzy, szczególnie zbieraczy borowików.
Do restauracji grzyby kupujemy najczęściej w południe,
te z rannego zbioru. Są jędrne i zdrowe.
Dzielimy je na trzy części: na zupę, do smażenia i do słoików na marynatę.
Nigdy z kucharzami nie możemy się zdecydować, które z nich są najważniejsze.
Dla finezji smaku polecamy borowiki obrane nożykiem
i przetarte wilgotną ściereczką do sucha.
Pokrojone na 3-4mm plasterki razem z główką i nóżką, kładziemy je na patelni
z lekko podgrzaną oliwą. Solimy i pieprzymy. Dajemy odrobinę świeżego tymianku.
Podgrzewamy. Po 2-3 minutach
wykładamy na ciepły talerz, by nie wystygły.
Znakomitość!

Nasi Goście, szczególnie chwalą sobie pierogi z kapustą i grzybami, zrumienione z cebulką na patelni.
Trudno uwierzyć, że prawie od 600 lat są cenionym przysmakiem.
Pragniemy zwrócić Państwa uwagę,
że Pod Aniołami jesienny raj smaków nie ogranicza się tylko do grzybów!

ZAPRASZAMY!

 

WTOREK, 10 WRZEŚNIA 2013

JESIENNE MENU Z LEŚNYMI GRZYBAMI

Nasze grzyby

Borowiki z patelni podane z cebulką 34,50zł

Świeże górskie rydze smażone na maśle 34,50zł

Grzyby z naszych górskich lasów: borowiki, kurki i maślaki
na dawny sposób sporządzone, duszone z cebulką 34,50zł

Leśne kurki w śmietanie z pietruszką 31,50zł

Zupy

Jesienna wytworna zupa z prawdziwków, maślaków, leśnych kurek, podgrzybków podana z łazankami 27,50zł

Czerwony barszcz dworski z pierożkami grzybowymi 27,50zł

Dania jarskie

Wytworne pierogi domowe z grzybami i kapustą odsmażane na maśle z cebulką 27,90zł

Leśne kurki w śmietanie z pietruszką podane z odsmażanymi kopytkami 35,50zł

Dania z grilla

Stek z dzika w jałowcowej zaprawie, myśliwskim  zwyczajem pieczony na grillu, w ogniu drzewa bukowego
podany z duszonymi grzybami leśnymi: borowikami, kurkami i maślakami 69,50zł

Polędwica wołowa z prawdziwkami w sosie śmietanowym na winie podana ze świeżym tymiankiem 69,50zł

Kotleciki cielęce marynowane w ziołach podane z duszonymi z cebulką prawdziwkami,
leśnymi kurkami i maślakami 61,50zł

PIĄTEK, 21 CZERWCA 2013

NOC ŚWIĘTOJAŃSKA

 
Noc Świętojańska to czas westchnień, miłości, również tych niespełnionych. Płonące ogniska, tańce przy księżycu, nadzieje, a  także utracone flirty to szaleństwa, które się działy w święto ,, Kupały’’ w Łapanowie nad Śreniawą 21 czerwca 1907r. A które rozkochany dżentelmen rysunkiem opisał
i zmęczony ogromem przeżyć na końcu zamoczył nogi w rzece i zasnął .
*
W dzień Św. Jana 24.VI w poniedziałek w Restauracji ,,Pod Aniołami’’ z prawdziwą przyjemnością, przekażemy naszym Gościom dokument tego wydarzenia.
Poczęstujemy Państwa przepiórczymi jajkami
z czerwonym kawiorem na …
 i życzeniami spełnienia nawet ,,frywolnych’’ myśli.
*
Polecamy
tatar z wędzonego łososia bałtyckiego
pierogi ze szpinakiem z sosem czosnkowym
pierogi w trzech smakach zrumienione na maśle z cebulką
tęczowy pstrąg podany w ogniu z chrzanem i jabłkiem z żurawiną
wędzone śliwy macerowane w koniaku
Wino NOVUM z winnicy Uniwersytetu Jagiellońskiego
według tradycji dla grona profesorskiego.

Dla marzących o szczęśliwej przygodzie nasze miłe Panie wręczą
pomocny w tym rozmarynowy wianek.
WTOREK, 11 CZERWCA 2013

MINI FESTIWAL PIEROGÓW

Wypadałoby podziękować Świętnemu Jackowi, patronowi od pierogów
za udana degustację na
Mini Festiwalu Pierogów Pod Aniołami.
Przybyli goście z zaskoczeniem odkryli nowe smaki w pierogach
dotychczas nie podawanych w naszej restauracji.

Prym wiodły ze świeżym szpinakiem, polane sosem czosnkowym. Pycha !
Drugie miejsce pierogi z jagnięciną gotowane w rosole (zgodnie z tradycją)
na szczerozłotych dukatach.
Trzecie pierogi to, z wędzonymi śliwami  macerowanymi w alkoholu,
posypane orzechami, podane w ogniu śliwowicy paschalnej.
Następne ,  z wędzoną rybą gotowane w rosole na dukatach.
Oraz z owocami sezonowymi w słodkiej śmietanie.

Niezmiennie cieszyły się powodzeniem nasze dotychczasowe pierogi !!!
Z siedmiu mięs, ruskie oraz wigilijne z kapustą i grzybami
zrumienione na maśle z cebulką.

Restauracja Pod Aniołami od lat „ odnajduje się’’ w staropolskich
przepisach kulinarnych.
Skrzętnie sięgamy po literaturę sprzed wieków,
po rękopisy, czy uwagi kuchenne.
Chętnie  zakupimy wszelkie materiały dotyczące staropolskiej „ gastronomii”.
ŚRODA, 5 CZERWCA 2013

MINI FESTIWAL PIEROGÓW

 
WTOREK, 30 KWIETNIA 2013

AKCJA REKOMENDACJI KRAKOWSKICH RESTAURACJI

Z przyjemnością informujemy, że nasza restauracja „Pod Aniołami” została wyróżniona w ramach
8.edycji Akcji Rekomendacji Krakowskich Restauracji 2012-2013 .


SOBOTA, 23 MARCA 2013

ŻYCZENIA WIELKANOCNE


Szanowni Państwo,

W dawnej tradycji polskiej Wielki Tydzień niósł ze sobą marzenia lepszych dni.
Życzymy, by Państwa marzenia się spełniały, a świąteczne koszyczki były pełne delicji.
Gdyby jednak Państwo – smakosze chcieli poszerzyć kulinarne doznania w atmosferze niezwykłych miejsc to zapraszamy do restauracji ”Pod Aniołami”

Restauracja otwarta jest we wszystkie dni świąteczne od 13.00 do 24.00.
Sugerujemy wcześniejszą rezerwację tel.  012/4213999

ŚRODA, 20 MARCA 2013

KIERMASZ WIELKANOCNY

                         
W Wielkim Tygodniu, polecamy nasze świąteczne specjały, między innymi:
pieczone pasztety z dziczyzny, tradycyjne mazurki, baby drożdżowe,
serniki z bakaliami i kołacze.
Polecamy świąteczne wędliny i wspaniały chrzan.
Zamówienia przyjmujemy do wtorku (26 marca 2013)

                                                                                                                                                           Z przyjemnością informujemy, że nasza restauracja „Pod Aniołami”, zgodnie z wieloletnią tradycją  przygotuje stół wielkanocny w Wielką Sobotę (30.III) o godzinie 13.00 – na Krakowskim Rynku przed Bazyliką Mariacką, gdzie Jego Eminencja Ks.Kardynał St.Dziwisz oraz Pan Prezydent Królewskiego Miasta Krakowa prof. Jacek Majchrowski spotkają się z Mieszkańcami Krakowa, by złożyć życzenia świąteczne, poświęcą koszyczki z świątecznymi potrawami i podzielą się z wszystkimi wielkanocnymi pisankami i kukiełkam o 300 letniej tradycji.  
Uroczystość uświetnią Archiprezbiter Bazyliki Mariackiej Ks.Prałat dr Dariusz Raś,
posłowie, radni i zaproszeni Goście.
ŚRODA, 6 MARCA 2013

DZIEŃ KOBIET

8 marca ,,Pod Aniołami'' dla wszystkich Pań i ich Gości
wino musujące – poczęstunek firmowy.

Serdecznie zapraszamy
 
WTOREK, 12 LUTEGO 2013

WIECZÓR


W dzień św. Walentego zapraszamy na wieczór "Miłości"

Nasze gotyckie piwnice, patio i Komnata Burgrabiego w swej historii niejedno widziały.
Staramy się wskrzeszać te dobre fluidy, i zapraszać Państwa na romantyczne chwile "Pod Aniołami".

W dzień św. Walentego zaprezentujemy XVI-wieczne naczynia (z brązu)
do picia tylko we dwoje "szczęśliwych ziół miłości". By przypomnieć dawne czasy i tradycję.

Odsłonimy również tajemnicę hinduskich wonnych olejków przypisanych różnym wątkom szalonej miłości.

Będziemy również częstowali Szanownych Gości ugotowanymi w ziołowej zaprawie przepiórczymi jajkami uznawanymi przez Rzymian za najskuteczniejszy afrodyzjak z odrobiną czerwonego kawioru.
Dla Panów pozbawionych damskiego towarzystwa upieczemy piernikowe serca
z płatkami czystego złota(dla dobrego zdrowia), aby mogli zgodnie z staropolską tradcyją przekazać swoim "Wybrankom" to co najdroższe.

O dwudziestej pierwszej minut 01 artyści kabaretu Loch Camelot
zaśpiewają hymn "Pani Wenus" słowa Konstantego Ildefonsa Gałczyńskiego
muzyka Ewy Korneckiej.

Na dobry początek wino musujące z malinami i odrobiną mocnego likieru.
Dla wszystkich kochających specjalna oferta.....
ŚRODA, 28 LISTOPADA 2012

SYLWESTER 2012

 
Menu na kolację sylwestrową 31 grudnia 2012 roku
       Restauracja Pod Aniołami 


Aperitif
Champagne Météyer Père & Fils Brut Tradition    

Przystawka
Przepiórki faszerowane na dwa sposoby
-  po polsku i z truflami podane z domową żurawiną i marynowanym rydzem

Przystawka na ciepło
Nasze słynne pierogi z mięsem, kapustą i grzybami oraz „ruskie” przysmażone na maśle
podane z żurawiną i cebulką – przysmak dworów polskich 

Zupa
Krem z raków podany z chrupiącym sandaczem, prażoną cebulką i grzankami  

Danie główne płonące - specjalność restauracji serwowane przez Szefa Kuchni  
Marynowane w ziołach daniele, pieczone w całości,
podane w ogniu z sosem z czerwonej porzeczki,  i risotto z pęczaku z borowikami 

Deser
Nugat z orzechami włoskimi i wędzonymi śliwami z ajerkoniakiem

Ponadto nasz bufet z deserami
  Trio naszych ciast krakowskich Sernik z bakaliami, mazurek na kruchym cieście, szarlotka  

Na pożegnanie dla naszych Gości miły prezent oraz wino musujące na powitanie Nowego Roku 2013

Koszt kolacji 285zł od osby

Wina i inne alkohole z naszego menu - płatne dodatkowo.




Menu wegetariańskie na kolację sylwestrową  31 grudnia 2012 roku
Restauracja Pod Aniołami   

Aperitif
   Champagne Météyer Père & Fils Brut Tradition    

Przystawka
Szlachetny oscypek nie wędzony podany z pomidorami
i sosem vineagrette ze świeżymi ziołami

Przystawka na ciepło
Nasze słynne pierogi „ruskie” przysmażone na maśle z cebulką

Zupa
Krem z raków podany z chrupiącym sandaczem, prażoną cebulką i grzankami
lub
Wytworna zupa z prawdziwków, maślaków, leśnych kurek i podgrzybków

Danie główne
Sandacz na szpinaku z masłem ziołowym podany z risotto z pęczaku z prawdziwkami
lub
Staropolskie gołąbki z kaszą gryczaną podane z leśnymi kurkami 

Deser
Nugat z orzechami włoskimi i wędzonymi śliwami z ajerkoniakiem

Ponadto nasz bufet z deserami
Trio naszych ciast krakowskich Sernik z bakaliami, mazurek na kruchym cieście, szarlotka  

Na pożegnanie dla naszych Gości miły prezent oraz wino musujące na powitanie Nowego Roku 2013

Koszt kolacji 285zł od osby

Wina i inne alkohole z naszego menu - płatne dodatkowo.  
PONIEDZIAŁEK, 26 LISTOPADA 2012

OFERTA BOŻONARODZENIOWA

Jak co roku przed
Świętami Bożego Narodzenia
przyjmujemy zamówienia na świąteczne specjały


Potrawy wigilijne:
    -  tradycyjne uszka z grzybami – 10 sztuk – 12,00zł.
– pierogi z kapustą i grzybami – 10 sztuk – 29,50zł.
– pierogi ruskie – 10 sztuk – 28,00zł.
– pierogi z mięsem – 10 sztuk – 29,50zł.

– śledzie po polsku z cebulką i jabłkiem – 16,50zł.

– karp w galarecie – 1 porcja – 18,50zł.
– karp po żydowsku – 1 porcja – 19,50zł.
– pstrąg w galarecie – 1 porcja – 16,60zł.

– bigos „hultajski” /słoik 0,9l/ – 48,00zł.

– barszcz czerwony /słoik 0,9l/ – 26,00zł.
– żurek staropolski z wędzonką /słoik 0,9l/ – 38,00zł.
– zupa z suszonych grzybów /słoik 0,9l/ –62,00zł.

– sos cumberland /słoik 0,3l/ – 24,50zł.
– smalec /słoik 0,3l/ – 18,00zł.
– chrzan /słoik 0,3l/ – 21,00zł.
– borowiki marynowane /słoik 0,3l/ - 32,00zł.
– żurawina /słoik 0,3l/ - 35,00zł.

ponadto:
– pasztet mięsny – 62,00zł./kg
– pasztet z zająca – 135,00zł./kg

Nasze słodkości:
– korzenne pierniki z bakaliami przygotowane
według staropolskich przepisów – 52,00zł./kg
– sernik krakowski – 110,00zł. cały /istnieje możliwość zakupu na porcje/
– nasza słynna szarlotka – 110,00zł. cała /istnieje możliwość zakupu na porcje/
– tarta na kruchym cieście z powidłami, malinami, wiśniami – 49,00zł.
– tarta kajmakowa /karmelowa/ na kruchym cieście – 62,00zł.
– wigilijna kutia / 1 porcja 250g/  - 21,00zł.

Zamówienia będą przyjmowane do  21 grudnia 2012r.
mailem: restauracja@podaniolami.pl
lub osobiście w Restauracji Pod Aniołami na I piętrze
odbiór do dnia 23 grudnia 2012r. do godziny 14:00.
ŚRODA, 7 LISTOPADA 2012

GĘSINA NA ŚW.MARCINA!

Od wieków mądrzy ludzie mówili:
„ …na świętego Marcina najlepsza gęsina…”
czyli polski specjał „biała gęś owsiana”

Zapraszamy Państwa  na nasze autorskie dania z gęsi:

- bulion z gęsi z pierożkami truflowymi 27,50zł
- pęczak alla risotto z gęsiną i świeżym majerankiem  45zł
- rolada z pieczonej gęsi po staropolsku z pęczakiem
podana z leśnymi kurkami i kopytkami      62zł

Na wcześniejsze zamówienie:
- wiejska gęś w całości pieczona z jabłkami,
podana w ogniu z kaszą perłową w grzybowym smaku
danie dla 5-7 osób / 480,00 zł

W tych dniach polecamy specjalnie sprowadzone na tą okazję z Węgier
młode wino Saint Martinus ( Świętego Marcina)
10cl 15zł,    but. 105zł

Zapraszamy!
 
WTOREK, 6 LISTOPADA 2012

POLAND 100 BEST RESTAURANTS

Miło nam Państwa poinformować, że Restauracja Pod Aniołami została wyróżniona w 
Plebiscycie Poland 100 Best Restaurants jako:

Najlepsza Restauracja Tradycyjna w woj.małopolskim 2012
oraz zajęła
III miejsce jako Najlepsza Restauracja Tradycyjna w Polsce 2012.

Rozdanie nagród miało miejsce podczas Gali w Warszawie w Hotelu Intercontinental pod koniec października.
W naszym imieniu nagrody odebrała Pani Manager Urszula Czajkowska.
Dziękujemy bardzo, miło nam, że mogliśmy tam gościć.
ŚRODA, 31 PAŹDZIERNIKA 2012

GĘSINA NA ŚW.MARCINA!


Specjalne menu, w którym króluje gęś!
Zapraszamy od 9 do 30 listopada 2012.
Nasze autorskie przepisy i gęsina w zupełnie innej odsłonie!

Risotto z pęczaku podane z gęsią i świezym majerankiem
Bulion z gęsi z truflowymi pierożkami
Rolada z pieczonej gęsi po staropolsku z pęczakiem

A na zamówienie upieczemy dla Państwa gęś w całości!

Do kolacji tylko w tym okresie polecamy specjalnie sprowadzane z Węgier wino Saint Martinus .
Serdecznie zapraszamy!
WTOREK, 11 WRZEŚNIA 2012

GRZYBY, GRZYBY, GRZYBY...

Zapraszamy na nasze menu pełne świeżych leśnych grzybów.
Mamy nadzieję, że smaki polskiej jesieni oczarują naszych Gości.


Jesienne menu z leśnymi grzybami
          
Nasze grzyby

Świeże borowiki z patelni podane z cebulką 34,50zł

Górskie rydze z patelni na maśle (według dostępności) 29,50zł

Grzyby z naszych górskich lasów: borowiki, kurki i maślaki
na dawny sposób sporządzone, duszone z cebulką 29,50zł

Leśne kurki w śmietanie z pietruszką 26,50zł

 Zupy


Wykwintna zupa z suszonych prawdziwków z łazankami 27,50zł

Czerwony barszcz dworski z pierożkami grzybowymi 27,50zł

Dania jarskie

Wyborne pierogi domowe z grzybami i kapustą odsmażane na maśle z cebulką 27,90zł

Łazanki z prawdziwkami z sosem śmietankowym na winie ze świeżym tymiankiem 37,50zł

Leśne kurki w śmietanie z pietruszką podane z odsmażanymi kopytkami 35,50zł


Dania z grilla

Stek z dzika w jałowcowej zaprawie, myśliwskim zwyczajem pieczony na grillu,
w ogniu drzewa bukowego podany z duszonymi grzybami leśnymi: borowikami,
kurkami i maślakami 69,50zł

Polędwica wołowa z prawdziwkami w sosie śmietanowym na winie
podana ze świeżym tymiankiem 69,50zł

Kotleciki cielęce marynowane w ziołach
podane z duszonymi z cebulką prawdziwkami, leśnymi kurkami i maślakami 61,50zł


PONIEDZIAŁEK, 25 CZERWCA 2012

ZAPRASZAMY NA KOLEJNE POLSKIE WINO!

Nasz stały już dostawca polskich win, Winnica Płochockich   uraczył nas kolejnym winnem ze swej oferty.
Geltus 2011 - wino młode, lekkie, o zdecydowanie owocowym charakterze i głębokiej barwie. Wyraziste aromaty czereśni, wiśni i jeżyn. Lekka kwasowość dająca odczucia świeżości.

Zapraszamy !!!
PONIEDZIAŁEK, 4 CZERWCA 2012

WEEKENDOWE MENU DLA DZIECI

Serdecznie zapraszamy wraz z dziećmi w soboty i niedziele do Restauracji Pod Aniołami, dla Państwa pociech przygotowaliśmy specjalne menu.
PIĄTEK, 18 MAJA 2012

WITAMY NA NOWEJ STRONIE!

Serdecznie zapraszamy Państwa na nasza nową stronę internetową, która będzie uzupełniana na bieżąco. Zapraszamy do naszej nowej galerii zdjęć.
WTOREK, 20 MARCA 2012

ŻYCZENIA WIELKANOCNE

 
SOBOTA, 11 LUTEGO 2012

WALENTYNKI W RESTAURACJI

Zapraszamy na wieczór miłości w restauracji Pod Aniołami w Dzień św. Walentego 14-go lutego 2012. Tego wieczoru w naszym menu, potrawy przygotowane według staropolskich receptur specjalnie na ten wieczór pełne afrodyzjaków. Mamy nadzieje, że spędzą Państwo tu miło czas...
PIĄTEK, 30 GRUDNIA 2011

SYLWESTER POD ANIOŁAMI

 
ŚRODA, 21 GRUDNIA 2011

ŻYCZENIA BOŻONARODZENIOWE

 
PONIEDZIAŁEK, 7 LISTOPADA 2011

HUBERTUS Z RESTAURACJĄ POD ANIOŁAMI

Zgodnie z tradycją i corocznym zwyczajem 3 listopada zainaugurowaliśmy w Restauracji pod Aniołami Hubertusa!

Dla naszych szanownych Gości przygotowaliśmy w menu dania z dziczyzny, kiszkę, wyborny bigos jak również górskie grzyby i pasztet przyrządzane według najlepszych myśliwskich receptur, a na św. Marcina (od 11 listopada) zapraszamy na gęsinę!

Jako dopełnienie całości oferujemy szanownym Gościom polskie wina z najlepszych polskich winnic będących prekursorami odradzającego się polskiego winiarstwa!

Myśliwskie menu dostępne będzie do 11 grudnia.

Polecamy Państwa uwadze nasze okazjonalne menu i prosimy o przekazanie informacji o nim Państwa Gościom.
PONIEDZIAŁEK, 30 LISTOPADA -0001

SYLWESTER 2012