PL | EN |

RESTAURACJA

Restauracja „Pod Aniołami” to rodzinna firma od 1893 roku. Jest miejscem niezwykłym. Mówią, że w jej gotyckich piwnicach naprawdę mieszkają anioły... Wielokrotny laureat pierwszych nagród, wyróżnień krajowych i międzynarodowych, uczestnik najważniejszych krakowskich wydarzeń zaprasza na oryginalne, niezapomniane, autorskie przyjęcia.

Restauracja słynie z marynowanych mięs, pieczonych na ruszcie w grillowym piecu w żywym ogniu drzewa bukowego oraz innych staropolskich potraw. Także z ponad 120-tu wyselekcjonowanych win, w tym również polskich, które współcześnie są chętnie degustowane.

Swym historycznym wnętrzem z XIII wieku, antycznymi kulinarnymi sprzętami oraz znakomitą kuchnią opartą na polskiej tradycji, przybliża naszym Szanownym Gościom nastrój średniowiecznego Królewskiego Krakowa.

„Pod Aniołami” zatrzymał się czas i wciąż można tu odnaleźć atmosferę dawnego miasta. Piękne wnętrza i doskonała kuchnia przyciągają Gości z całego świata. Podejmowaliśmy tutaj najznakomitsze osobistości naszych czasów.

Na piętrze kamienicy, zapraszamy do Komnaty Burgrabiego zarządcy Zamku Wawelskiego, gdzie Burgrabia Michał Augustyn Howel, zapraszał dostojników królewskich na wystawne obiady, a mięsa i pierniki jego kucharze przyozdabiali prawdziwym dukatowym złotem (dla fantazji, a także dla lepszego zdrowia). Można tu również podziwiać oryginalne XVIII-wieczne polichromie.

Urzekające jest także Patio na średniowiecznym dziedzińcu, z mozaikową fontanną, do której zawsze można wrzucić grosik na szczęście by również wrócić z powrotem...

Restauracja
znajduje się w kamienicy z XIII wieku, przy „Drodze Królewskiej” wiodącej na Wawel, którą niegdyś podążali królowie, rycerze i kupcy. W kamienicy tej, przez ponad trzysta lat mieszkali i mieli swoje pracownie krakowscy złotnicy, którzy przetapiali dukaty i talary na ozdoby i kielichy, a płatkami złota przyozdabiali kucharskie biesiady.

Zapraszamy Państwa w kulinarną podróż do staropolskich smaków.